Tap to Share digitalna vizitka

Sve što želite znati o NFC tehnologiji na jednom mijestu

U današnjem digitalnom dobu, svakodnevno koristimo mnoštvo tehnologija, mnoge od njih uzimamo zdravo za gotovo. Jedno od takvih čuda tehnologije je Near Field Communication (NFC). NFC omogućuje dvama uređajima da komuniciraju međusobno kada su udaljeni samo nekoliko centimetara jedan od drugoga. Iako možda djeluje neimpresivno zbog svojeg ograničenog dometa, to je izuzetno praktična značajka koju redovito koristimo - možda čak i ne shvaćajući to. Ovaj članak nudi dubinsko istraživanje NFC tehnologije, njezine primjene u našem svakodnevnom životu te inovativnu primjenu u digitalnim posjetnicama.

Otkrivanje tajni NFC tehnologije: Znanost iza dodira

Iako NFC može zvučati kao složena tehnologija, ona je zapravo proširenje tehnologije Radio Frequency Identification (RFID) koja već godinama postoji. Ako ste ikada koristili ključnu karticu za ulazak u zgradu ili hotelsku sobu, koristili ste tehnologiju RFID.

I NFC i RFID koriste princip induktivne kupljenosti za implementacije na kratkim udaljenostima. Taj proces uključuje uređaj za čitanje koji prolazi električnu struju kroz zavojnicu, stvarajući magnetsko polje. Kada se tag s vlastitom zavojnicom približi čitaču, magnetsko polje inducira električnu struju unutar taga, omogućavajući bežični prijenos podataka.

NFC se temelji na tehnologiji RFID-a, ali djeluje unutar mnogo kraćeg prijenosnog dometa.

Uspon digitalnih posjetnica

Jedna od najnovijih i najuzbudljivijih primjena NFC tehnologije su digitalne posjetnice. Kao što ime sugerira, to su virtualne verzije tradicionalnih posjetnica. Umjesto predaje fizičke kartice, jednostavno prislonite svoj telefon uz drugi uređaj s NFC-om kako biste podijelili svoje kontaktne podatke.

NFC vs. Bluetooth i UWB

Iako su NFC, Bluetooth i ultra-širokopojasni (UWB) svi bežični komunikacijski protokoli, svaki ima svoje jedinstvene prednosti. NFC se ističe svojom brzom i beznapornom povezanošću koja ne zahtijeva ručno uparivanje ili unos. Također je energetski učinkovitiji, što NFC čini idealnim izborom za uređaje koji trebaju štedjeti bateriju.

NFC je manje zahtjevan za bateriju i brži za korištenje u usporedbi s Bluetoothom.

Često postavljana pitanja

Kako bismo dodatno pojasnili vaše razumijevanje NFC-a i njegove primjene, obratit ćemo se nekim čestim pitanjima.

Što je NFC oznaka?

NFC oznaka je mali integrirani krug s bakrenom zavojnicom i nešto prostora za pohranu. Može prenositi podatke samo kada je drugi NFC uređaj doveden blizu njega.

Što je NFC čitač?

Bilo koji napajan uređaj s NFC zavojnicom može funkcionirati kao NFC čitač.

Imaju li iPhone-i i Android uređaji NFC?

Svaki iPhone model od iPhonea 6 uključuje NFC. Što se tiče Androida, većina uređaja srednjeg i premium ranga podržava NFC.

Kako mogu provjeriti ima li moj telefon NFC?

Na Androidu, NFC možete pronaći u podizbornicima "Povezani uređaji" ili "Mreža i dijeljenje" u aplikaciji Postavke.

Što znači NFC na mom telefonu ili drugom NFC uređaju?

NFC znači Near Field Communication.

Kako isključiti NFC na iPhoneu?

Ne možete eksplicitno isključiti NFC na iPhoneu. Uvijek je uključen prema zadanim postavkama.

Što su NFC mobilna plaćanja?

Vaš smartphone može koristiti NFC kako bi imitirao beskontaktnu debitnu ili kreditnu karticu pomoću aplikacija poput Google Pay-a, Samsung Pay-a i Apple Pay-a.

Dok svijet nastavlja digitalno evoluirati, NFC tehnologija, posebno kao što se vidi u digitalnim posjetnicama, samo će se sve više integrirati u naš svakodnevni život. Prihvatite budućnost i dodirnite za dijeljenje!

 

Translation missing: hr-HR.blogs.article.back_to_blog